dinsdag 27 februari 2007

De tweede: wat is melanops?

Melanops is de soortnaam van een vogeltje dat in Costa Rica voorkomt. Dat ik veel over Costa Rica vertel, heeft zo zijn eigen redenen (zie Claro Que Sí, mijn Costaricaanse verhalen, het boek over de Club Holandés en de site van de Holland Hotels Costa Rica), maar daar kom ik vast nog wel eens over te spreken.

Jilguero (c) Stiles and SkutchHet vogeltje heet officieel Myadestes melanops, in het Engels black-faced solitaire en in het Costaricaans-Spaans jilguero. Het is een zeer onopvallend vogeltje; grijs met een zwarte vlek om de ogen, maar wel opvallende oranje pootjes en een oranje snaveltje. Het vogeltje leeft in de nevelwouden van Costa Rica: ik heb het gehoord bij het dorpje División en in Monteverde. Voornamelijk gehoord, want je ziet ze zelden. Maar het geluid dat ze maken is meer dan voldoende: het klinkt als een helder belgeluid, maar dan met lange noten. Iemand vergeleek het met een krakend ijzeren tuinhek dat open gaat, maar dat doet de Myadestes melanops geen eer. Het is een letterlijk schitterend geluid dat 's morgens door de mist van het nevelwoud klinkt.

En waarom ik dan mijn blog zo noem? Ten eerste om de bovenstaande reden: het is één van mijn favoriete vogeltjes. En ten tweede, en daar is over nagedacht, omdat dit blog een van de vele is die er is, en dat het digitale geluid dat ik hier maak niet veel meer is dan 'sounds in the mist', als een Myadestes melanops die 's morgens zijn liedje laat horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten