zondag 7 juni 2009

OBK op concours

Na onze reis heb ik alles heel snel (misschien wel te snel) weer opgepakt: op 5 januari begonnen met werk, op 15 januari de eerste repetitie bij OBK. Dat was de eerste repetitie na het Nieuwjaarsconcert (wat weer erg mooi was), en ook de eerste repetitie op weg naar het concours op 6 juni - afgelopen zaterdag. Nadat ik doorhad hoe die klarinet ook alweer werkte, werd het tijd om aan de studie te gaan. Want een concours, waarbij een orkest door een jury beoordeeld wordt, is niet niks...


Een harmonieorkest bepaalt met een concours in welke 'divisie' het speelt. Er zijn vijf divisies en een concertdivisie. Iedere vijf jaar moet een orkest op concours bij de KNFM om gejureerd te worden op zijn prestaties. En nu was het weer de beurt van OBK Zeist. OBK komt uit in de eerste divisie, net als de vorige keer. Toen behaalden we 91,76 punten: een eerste prijs met onderscheiding van jury. Het betekent overigens ook dat we zouden kunnen promoveren naar de concertdivisie, maar dat heeft bepaalde regels tot gevolg waaraan wij als orkest niet aan willen voldoen.

Onze dirigent, Gert Buitenhuis, is zelf regelmatig jurylid bij een concours. Daarom dirigeert hij ons orkest niet als we op concours gaan. Maar hij zorgt altijd voor geweldige vervanging. Deze keer stond Hans Schippers voor ons, ook een fijne dirigent die ons op een hele andere manier dan Gert aanspoorde om de mooiste muziek te maken van de noten die voor ons stonden.De muziek die we speelden, was pittig. Twee marsen: één van Hindemith (March from the Symfonic Metamorphosis) en één van Ives (Country Band March). Vooral de laatste was bijzonder: Ives 'vertelt' het verhaal van vier orkesten die elkaar tegenkomen: iedereen speelt voor zich en de dirigenten weten het nog maar net bij elkaar te houden. En zo klinkt het ook: als een grote chaos met hier en daar een herkenbaar melodietje. Het is bijzonder dat we aan het eind allemaal tegelijk uitkomen!
We speelden nog een heftig nummer: Poème du Feu, van Gotkovsky. Hierin wordt het ontstaan van de aarde en het vuur gevierd, en daarbij wordt veel slagwerk ingezet... De klarinetten zijn hier veelal de smeulende kooltjes of kleine vlammetjes, wat zich uit in een hoop loopjes met zestiende nootjes. Zweterige vingers van concourszenuwen zijn daarbij duidelijk niet gewenst.
Het verplichte werk was Danceries van Hesketh, en dit was uiteindelijk mijn favoriet. Gecomponeerd met oude Engelse muziek in het hoofd, heeft Hesketh hier een mooi werk van gemaakt. Dansjes, een jaagtocht, een romantisch tussendeel waarin je de ruisende rokken hoort, schitterend! Vooral tijdens de repetities kreeg ik hier soms kippenvel van. Helaas zat ik daarvoor niet rustig genoeg op mijn stoel tijdens het concours, maar de jury vond het toch goed overkomen!

Het concours was in Maassluis, dus een groot gedeelte van het orkest ging met een bus - wat natuurlijk erg gezellig was, vooral na afloop. In Maassluis hadden inmiddels al drie orkesten opgetreden; wij waren de laatste van de middag. Na was opwarmen, inblazen en stemmen waren we aan de beurt. Het podium was laag, de dirigent stond voor mij in het donker, en ergens in het halfdonker, halverwege de zaal, zaten drie juryleden achter hun tafeltjes. Voer voor zenuwen natuurlijk. En ik moet toegeven dat ik hier en daar wat noten gemist heb. Maar beter gemist dan fout gespeeld! Na afloop gaven we nog een toegift, terwijl de jury zich beraadde en de zaal volliep met de leden van de andere orkesten. De uitslag: tussen de 85 en 89 punten voor de andere orkesten, die daarbij he-le-maal uit hun dak gingen... Zou de jury zo laag beoordelen..? Maar nee, OBK kreeg gemiddeld 91,34 punten en daarmee een eerste prijs met onderscheiding! Hoera! Wij gingen wel erg bescheiden uit ons dak (maar we zaten dan ook als orkest opgesteld), maar onze voorzitter sprong een gat in de lucht. En we ontvingen de prijs voor de hoogste score van de dag!
Nodeloos te zeggen dat de sfeer in de bus terug naar Zeist meer dan goed was. En we sloten de avond af met een speciale uitvoering voor Hans Schippers van de onvervalste OBK-bierpolka. Een fijne dag! Nu nog dat melodietje van Danceries uit mijn hoofd verbannen...

  • Felicitaties kun je ook kwijt op de OBK website!

  • Niet door OBK, maar voor het idee: Danceries deel 1, deel 2, deel 3 op YouTube.

  • We spelen weer op 5 juli, bij het Slot in Zeist. Welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten