woensdag 28 maart 2007

De zang van de black-faced solitaire

Myadestes melanopsNu ik dit blog zijn naam gegeven heb, vind ik dat ik ook iets meer moet vertellen over de black-faced solitaire. In het Nederlands is het overigens een 'zwartmaskersolitaire' (volgens Wikipedia). Hij woont dus in de nevelwouden van Costa Rica en West-Panama en is daar een beschermd vogeltje. De reden daarvoor is dat hij erg gewild was (en is) als zangvogeltje in een kooitje. Maar daar hoort hij natuurlijk niet.

Melanops woont in het dicht begroeide deel van het regenwoud, bij de grond, waar hij naar besjes en insektjes zoekt. Het nest wordt gemaakt van mosachtige plantjes in een gat in een boom, een mossige helling of hooguit 3,5 m hoog in een boom. Melanops is ongeveer 17 cm groot, en weegt 33 gram. Zijn snavel en pootjes zijn oranje; zijn gezichtje en kin zwart, terwijl de rest van het lijfje grijzig is. (Bron)

En de zang... die is zo mooi. Die klinkt als teedleedlee... tleeedleeee... lee-dah... lee-dah. Je kan ook zelf even luisteren, naar dit .wav-bestand en dit .wav-bestand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten