vrijdag 30 maart 2007

De grootste

Van de week was ik voor het eerst in een Albert Heijn XL. Dat is een super-super. Eentje waar je in kan verdwalen. Eentje van een formaat dat ik in Nederland nog niet eerder gezien heb.
In 1998 ging ik naar Costa Rica en kwam ik voor het eerst terecht in een Automercado. Echt een hele grote supermarkt (vond ik toen), waar je zelfs Nederlandse Droste-chocolaatjes kan kopen - een goede indicatie van de verscheidenheid aan producten in deze Costaricaanse supermarkt. Maar verdwalen, dat lukte niet.

Super LuperonIn 1999 bezocht ik (vanuit Costa Rica) een vriend in Austin, TX, USA. Daar raakte ik op een gegeven moment ("even wat boodschapjes halen") verzeild in een supermarkt met kilometers gangpaden, torenhogen rekken en ontelbaar veel producten: mijn eerste ervaring in een super-super. En als je dan alleen komt om 'even' wat lekkere koekjes te halen, ben je een tijd onderweg.

De super-supers zijn ondertussen een beetje uit mijn boodschappenervaring verdwenen. In Costa Rica zaten we de laatste keer in Playas del Coco, waar supermarkt Luperon van een normaal formaat is (zie foto). Ze hebben er alleen héél véél rijst en héél véél bonen - maar dat is logisch.
In Amerika ben ik sinds 2000 niet verder geweest dan een vliegveld, dus daar ook geen super-superervaringen. Maar nu dus toch in Nederland. Een supermarkt met zoveel 'white space' dat je tussen de 5 meter gehakt en de 5 meter kip gemakkelijk je lange boodschappenlijst kunt doorlezen. Overigens is de kip een van de weinige dingen waar je niet naar hoeft te zoeken, want er hangt met koeienletters (!?) KIP boven de roze stukjes vlees. Maar als je ook wat pakjes saroma nodig hebt...

Om dit verhaal af te ronden: ik ben verdwaald in de Albert Heijn XL op zoek naar saroma, en heb kilometers afgelegd. Met een zware winkelwagen. Die was overigens óók van het formaat XL; mijn armen waren net lang genoeg om de pakjes saroma van de bodem van de wagen op te rakelen. XL. Kan handig zijn. Als je eens 50 flessen wijn, 30 kilo kip en wat pakjes saroma nodig hebt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten