dinsdag 3 april 2007

Jimmy blijkt Jim-nie

In Nederland had ik er nog nooit naar omgekeken, maar als je in Costa Rica een klein 4WD autootje nodig hebt om van Playas del Coco naar San José te komen (met een hoop koffers), dan kom je al snel de Suzuki Jimmy tegen. Tenminste, al die keren dat we een autootje moesten huren, stond deze in het lijstje naast de Daihatsu Terios (onze favoriet voor dit soort reisjes). We hebben er zelfs één keer mee gereden, met de Jimmy. En ik moet zeggen: de Terios werd een nog grotere favoriet. De Jimmy rammelt behoorlijk, en met al die gaten in Costaricaanse wegen is een goede vering niet te versmaden. Maar Jimmy had die niet.Jim-wie?

Hier in Nederland fiets in nu alweer een jaar iedere dag langs een Suzuki-garage. En daar had ik die Jimmy wel eens zien staan. Maar vanmorgen viel mijn ook op het logo... Wat staat daar nou? Vijf pootjes tussen de i en de y? Jimny? Wat is dat voor raars? Ik zal het wel verkeerd gezien hebben. Jimmy natuurlijk, dat moet het zijn.
Op mijn werk zocht ik het toch maar even op. Poás Rent-a-Car: Jimmy. Zie je wel, ik zag het gewoon verkeerd. Suzuki.nl:  Jimny.  Hmm. Misschien noemen ze 'm hier wel anders dan in Costa Rica. Suzuki Costa Rica: Jimny. Oké, ik heb het blijkbaar altijd verkeerd gelezen. En ik kan het nog verklaren ook. Heeft iets te maken met de herkenning van de woordvorm en dan niet verder kijken dan je neus lang is (college Leesprocessen, 1992). En ik ben niet de enige die dat doet. Zoeken op Google levert zelfs iets minder resultaten op voor Suzuki Jimny dan voor Suzuki Jimmy! Dus wie heeft hier nou de verkeerde naam gekozen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten