dinsdag 3 april 2007

Kranten: papier of online?

zie ook: Frank-ly, het weblog van Rhinofly - Lezers van nieuwswebsites lezen aandachtiger dan krantenlezers. Dit is het resultaat van een studie door het Poynter Institute in Florida (bron). De conclusie in het kort: 77% van de online lezers die een tekst kiezen om te lezen, lezen deze tekst, terwijl van de krantlezers 62% dat doet, en van de lezers van tabloidkranten slechts 57%. Deze resultaten zouden de stelling verwerpen dat websurfers maar een beetje rondsurfen en niet veel lezen.
Ik vraag me af of je dat echt hieruit kunt concluderen. In het artikel van Reuters over dit onderzoek, staat dat "nearly two-thirds of online readers, once they chose a particular item to read, read all of the text". En de belangrijkste informatie staat hier in de bijzin: once they chose a particular item to read.
Het scannen van een website gaat daaraan vooraf: dan surfen de gebruikers door de pagina's met koppen en intro's, de navigatie, banners en andere onderdelen die om hun aandacht vechten. Maar als iets hun interesse heeft gewekt, dan zullen ze het lezen. Ze zullen er zelfs voor scrollen als dat nodig is!

Lezers van papieren nieuws scannen ook, maar hun scanpatroon is anders: zij zien direct het hele nieuwsbericht staan en zullen daarom vaak in de verleiding komen om iets meer te lezen dan alleen de kop. Misschien is het dan wel zo dat het scanproces van een krantenlezers 'uitgebreider' is dan dat van een online lezer. Omdat ze eigenlijk aan het scannen zijn, lezen zij het artikel niet volledig: in plaats van het scannen van alleen de kop, lezen ze ook de intro, en dan ook maar een stukje artikel, en nog een stukje...
Online lezers gaan pas lezen op het moment dat ze echt iets interessants gevonden hebben. Na het scannen van alle koppen, intro's en dergelijke, beslissen ze waar ze op klikken. Daardoor lezen ze minder artikelen, maar omdat dat echt interessant is en ze er zelfs met een fysieke 'klik' voor beslissen om het lezen, lezen ze het wèl uit.

Desalniettemin blijft het een interessante studie, zeker ook het resultaat dat informatie die in een afwijkende vorm (bijv. vraag-antwoord formaat) gepresenteerd wordt, beter onthouden wordt.
Op de Poynter-conferentie deze maand worden meer resultaten bekend. Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten