vrijdag 4 mei 2007

Indrukwekkend

Domtoren 4 meiDaarnet ben ik even naar de Dom gelopen voor de Dodenherdenking om 20:00. Het was behoorlijk vol op het plein tussen de Domtoren en de kerk. Vanaf half acht luidde de Salvator, de grootste klok in de Domtoren. Die heeft een heel ander geluid dan de klok die normaal op het hele uur slaat: het is dan ook een klok die echt geluid wordt. Hij is ook al 502 jaar oud: de Salvator is gegoten in 1505. Hij wordt alleen geluid op feestdagen (bijv. Pasen) en ik hem 'm ook gehoord toen koningin Juliana overleed. Ik zat op zolder aan mijn bureau en aan het luiden van de klok hoorde ik dat er iets bijzonders aan de hand was. Tja, daar zijn die klokken tenslotte voor - en het werkt nog steeds!

Ik ben op het moment ook een beetje extra geïnteresseerd in de klokken van de Domtoren, omdat harmonie OBK op 2 juli met de beiaardier. Er komt een carillion op een wagen te staan om met de harmonie mee te spelen. Bovendien is er een stuk waarbij de Domtorenklokken zelf met de harmonie mee gaan 'spelen'. Dat lijkt me heel bijzonder en ik heb er dus ook echt zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten