maandag 30 maart 2009

To Twitter or not to...

Bloggen is al ingeburgerd: om de paar dagen (of een paar keer per dag) even een verhaaltje vertellen over wat je bezighoudt, met een fotootje erbij. En daar kunnen andere mensen dan reacties op geven (helaas werkt dat bij mij even niet). Dat doet (bijna) iedereen, en niet alleen als ze op wereldreis zijn. Maar ondertussen is er een ander soort bloggen dat een grote opmars maakt: twitteren. Op de website twitter.com heb je dan een persoonlijke pagina, waarop je 'twittert'. Het uitgangspunt is dat je antwoord geeft op de vraag "Wat doe je?". Dus dat kan zijn 'ik ga nu maar eens koken'; 'bedtijd. Tot morgen!'; 'ik begin nu aan een nieuw project'. Maar omdat anderen erop kunnen reageren (op hun twitterpagina), ontstaan soms 'gesprekken' over en weer. En iedereen kan meedoen, zolang je berichtjes maar korter zijn dan 144 karakters, want dat is de grens: langer kan niet.

Nu zijn mijn collega's druk aan het twitteren: iedereen houdt bij wat hij doet. De een vaker dan de ander, maar al heel wat doen er aan mee. Maar hier bij Rhinofly hebben we ook Yammer. Dit is Twitter zonder de begrenzing van het aantal karakters, en bovendien is Yammer alleen binnen Rhinofly te benaderen. Ook hier doen we korte meldingen over de dingen waar we mee bezig zijn, die we interessant vinden, of die gewoon leuk zijn. Vanzelfsprekend doe ik hieraan mee, al zet ik er echt niet veel op.


Terug naar Twitter. Het is toch wel grappig: ook buiten werktijd om kan je contact hebben met je collega's, zien waarmee ze bezig zijn en wat ze bezig houdt. En anderen (familie, vrienden) kunnen het ook zien - als ze willen. De afgelopen dagen, tijdens de verhuizing en project K (later meer daarover), was het wel erg leuk geweest om ook een Twitter-account te hebben. Wil ik dat ook? Nog een stukje van mijn leven openbaar maken? Want ik heb toch al mijn blog? En Flickr? en Hyves? En LinkedIn?
En zo ontzettend online ben ik niet, met mijn mobiele telefoon die kan bellen en smsen. Kortom, Twitter zou voor mij een medium zijn om, voornamelijk aan mijn collega's, te vertellen waar ik mee bezig ben, op een manier die bij hen geen potentiƫle spam in de e-mail veroorzaakt. Ik ben er nog niet uit of dat (naast Yammer en e-mail) de moeite van een Twitteraccount waard is...

1 opmerking:

  1. [...] 30 maart 2009 begon ik met twitteren. Omdat mijn collega’s het ook deden, en ik zo op de hoogte kon blijven [...]

    BeantwoordenVerwijderen