dinsdag 31 maart 2009

Toegegeven...

Toch maar proberen dan: mijn Twitter-account: http://www.twitter.com/quipu. Als je die af en toe eens bekijkt, zie je dus misschien wel waar ik mee bezig ben. Of niet. We zullen zien!

quipuDan toch maar wel even uitleggen waar die gebruikersnaam vandaan komt: 'quipu'. Dit woord komt uit de taal van de Inca's, die in de 15de eeuw in de Zuid-Amerikaanse Andes regeerden. Een quipu is een verzameling van draden, gesponnen van lama- of alpachaar. Door in die (geverfde) draden bepaalde knopen te leggen op bepaalde posities, werden het een soort notitieboeken van de quipucamayoc. De quipucamayoc zijn degenen die de quipu maakten en konden 'lezen'. Op deze manier werden aantallen inwoners, de productie van mais, de verzameling wapens of het bedrag aan belastingen genoteerd. Maar het was ook een manier om verhalen te onthouden en te bewaren voor een volgende generatie. Een quipu kan een paar draden hebben, maar ook 2000.

Twitter is voor mij een soort quipu: telkens schrijf je een 'knoop', een notitie, over wat je aan het doen bent, zodat je later je verhaal kan vertellen aan de hand van die notities. En zoals gezegd, we zullen zien of mijn quipu nut heeft...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten