zondag 31 mei 2009

Rondje Westland

ons huisAfgelopen weekend heb ik met Broer een historisch tourtje Westland gedaan. Al maanden geleden afgesproken, en toen was dit de eerste zaterdag dat we konden (ik heb een hekel aan drukke agenda's). En het was er een schitterende dag voor. Met de cabrio; dakje open en tuffen maar. Nou ja, brommen (er ligt een stevige motor in). Lees maar verder...breugomslaanDe eerste stop was de Zwethlaan, waar wij opgroeiden. Totaal veranderd. Aan het eind van de toen doodlopende straat waren weidse polders waar we kikkervisjes vingen, de Zweth over schaatsten, archeologische opgravingen naar pijpenkoppen deden en gewoon, lekker schooierden. Nu ligt daar de Veilingroute: een doorgaande weg waar de Zwethlaan op aangesloten is. En de bedrijven erlangs: sommige huizen herkenden we nog. Maar het kleine Breugomslaantje is zo goed als verdwenen. Ons huis, gebouwd door opa in 1950, was al weg, maar nu zijn de huizen van de buren ook weg en wordt er voor de tweede keer in zo'n vijf jaar een nieuwe kas gebouwd op onze geboortegrond. Toch raar...

In Honselersdijk is ook het een en ander veranderd: een Albert Heijn op de plaats van onze school is de grootste verandering voor ons. Maar we konden nog wel een ijsje bij Piet Schol halen, bij Jens Valk zag ik een mooi servies, en de Dijkbrug is nog steeds zo achtelijk steil.

wijWe móesten even de veiling op. De veiling is tenslotte ook een beetje van ons: pappa bracht hier dagelijks zijn chrysanten en van kleins af aan gingen wij mee. Maar we moesten wel dicht bij de aanhangwagen blijven in die grote hal, want er reden vrachtwagens en auto's af en aan. Als de zes karren dan gelost waren, gingen we lege karren halen ('fust'), waar het altijd leuk was om te snuffelen in de grote containers. Heel wat plantjes kwamen daar vandaan! Nu zijn we niet binnen geweest; we hebben alleen op het dak gestaan voor het mooiste uitzicht over het Westland.

In Naaldwijk hebben we de lagere school van Broer opgezocht; die staat er nog. De naam is anders, de lokalen zijn hetzelfde. Vlakbij is de begraafplaats, waar ik mijn opa gedag zei. Hij overleed toen ik in Australië was. Nu ligt hij bij oma, waar hij uiteindelijk graag wilde zijn. Het graf van de ouders van opa is ook op deze begraafplaats, dus er is daar weer een cirkeltje rond.

Na een rondje Naaldwijk - we moesten natuurlijk even Vingerling in, maar een dorpscentrum verandert niet heel erg veel - zijn we lekker uit gaan waaien op de pier in Hoek van Holland. Grote schepen, vissers, altijd leuk daar!

Het was een erg gezellig dagje herinneringen ophalen. Zo'n dagje, "dat moeten we vaker doen". Maar met die drukke agenda's... we zien wel wanneer. Een keer, dat is zeker!

1 opmerking:

  1. Was super gezellig, moeten we vaker doen!

    Je grote broertje.

    BeantwoordenVerwijderen