donderdag 23 april 2009

Schrijven op het web - klik hier!

Het opleveren van een gebruiksvriendelijke website is eigenlijk pas het begin van het verhaal. Een website wordt pas compleet als er ook content in zit – de informatie waar het de gebruiker echt om te doen is. Dus gaat ‘gebruiksvriendelijkheid’ verder dan de plaats van de kopjes en het verduidelijken van het proces en daarmee kom je terecht bij de content.

Lezen van een computerscherm (of telefoonscherm, tegenwoordig) is anders dan lezen van papier. Lezers ‘scannen’ de teksten, waarbij ze de meest opvallende teksten meekrijgen: kopjes, vetgedrukte tekst, of tekst met veel witruimte er omheen. Zo snel mogelijk proberen ze een indruk te krijgen van het onderwerp van de tekst. Ze gaan ervan uit dat er 1 idee per alinea besproken wordt: hun voorkeur gaat uit naar korte en krachtige teksten.

Pas als lezers de tekst echt interessant vinden, zullen ze de scrollbar gebruiken om de rest van de tekst te lezen, maar het liefst zien ze de hele tekst in één keer. Want als ze niet vinden wat ze zoeken, dan gaan ze toch gewoon ergens anders heen? Het internet is groot genoeg!

Sommige schrijfpatronen zijn zo ingesleten in onze papieren cultuur, dat het moeilijk is om die te digitaliseren. Maar omdat ook tekst uitermate belangrijk is voor de eerste indruk van een site, volgen hier wat tips over de presentatie, manier van schrijven en het maken van links.

Presentatie
Zorg er bij het schrijven van on line teksten voor dat de gebruiker begrijpt waar het om gaat, door het gebruik van:

 • Puntsgewijze opsommingen

 • Korte samenvattingen aan het begin van de tekst

 • Blokken tekst

 • Heldere titels

 • Korte zinnen en alinea’s

 • Printversie beschikbaar maken voor lange of belangrijke teksten

 • De ‘inverted pyramid’ schrijftstijl (conclusies eerst, detail aan het eind)


Tekst
Gebruik passende, juist, interessante tekst die grammaticaal correct is en geen spelfouten bevat. En daarbij wil ik vooral vermelden, voor eens en voor altijd, dat een e-mailadres géén ‘emailadres’ is.

Vermijd ‘ruis’ en overdrijving:

 • Gebruik korte, simpele woorden

 • Geef de voorkeur aan sterke werkwoorden en actieve zinnen

 • Vermijd onnodige herhaling van woorden, bijvoorbeeld: “Hij is een man die…” wordt “Hij…”; “Dit is een onderwerp dat…” wordt “Dit…”; en “Dankzij het feit dat…” wordt “Omdat…”.


Als je schrijft voor e-commerce:

 • Geef een ‘call for action’: schrijf direct op wat de voordelen en herkomsten zijn.

 • Trek de aandacht van een gebruiker.

 • Houd de aandacht van een gebruiker vast door grappige, ambigu, overdreven teksten te vermijden. Gebruik geen religieus of cultureel incorrecte vergelijkingen.


Links
En ‘last, but not least’, links. Links in de content maken ‘cross-navigation’ mogelijk (navigatie door de site zonder van het menu gebruik te maken). Links trekken de aandacht van de gebruiker. Het is daarom belangrijk om een link te maken betekenisvolle woorden, zodat de gebruiker weet waar hij heen gaat op het moment dat hij de link gelezen heeft. Bovendien zijn ook screenreaders en zoekmachines dankbare gebruikers van betekenisvolle links - iets wat de beoordeling van jouw website op alle vlakken ten goede komt.

Dus niet: Klik hier om onze geweldige blauwe fietsen te zien.
Maar: Lees alles over onze geweldige blauwe fietsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten