zondag 31 januari 2010

Blij met Mac?

Joost wil mij aan de Mac. Hmm. Ik heb niet zulke goede ervaringen met onze Mac-laptop, die ik noodgedwongen moest gebruiken tijdens de laatste drie maanden van onze wereldreis. Met name iPhoto kan geen goede dingen voor mij doen. Ik ben keywords kwijt, kan geen hierarchie (hoe maak je een e met trema op een Mac-toetsenbord?!) in keywords maken, ik was de bestanden van de foto's zelf kwijt (want daar schijn je niet mee te mogen werken in iPhoto). En ik kon een hoop instellingen niet vinden of terugvinden, zodat Joost telkens moest bijspringen om de boel (en mijn humeur) te redden. En nu? Nu heb ik de Mac-mini op proef. Maar helemaal blij met Mac ben ik nog steeds niet...


De Mac-mini. Met Mac-toetsenbord en Mac-muis. Ik heb dit setje nu een paar dagen in gebruik, met name voor internet en het bewerken van foto's (in Photoshop en Bridge, niet in iPhoto natuurlijk). Maar ik ben nog lang niet om. De muis reageert heel anders dan mijn PC-muis en daardoor klik ik vaak verkeerd, of ik moet de muis opnieuw wegzetten omdat ik de afstand niet kan overbruggen. En je moet vaker de muis pakken dan bij de PC. Als er bij het sluiten van een bestand gevraagd wordt 'Opslaan? Ja / Nee / Annuleren', dan kan ik op mijn PC gewoon een 'N' typen en het is Nee. Maar op de Mac... Je kan niet met de Tab-toets van actieve button wisselen, en die 'N' typen heeft helemaal geen zin. Dan maar de muis.
Photoshop heeft om zeer ondoorzichtige redenen een doorzichtig 'bureaublad', waardoor ik gedeeltes van mijn fotoverzameling in Bridge kan zien als ik in Photoshop bezig ben. Wat een onrustig beeld! Ik dacht het op te lossen door de te bewerken foto te maximaliseren, maar dat bestaat niet op de Mac. Je kan zelf aan een hoekje trekken, tot het ongeveer gemaximaliseerd is. En je houdt nog steeds stukjes van je andere programma's op de achtergrond. Je zou zeggen dat er ergens een 'preference' in te stellen valt. Nou, ik zie 'm niet!

Al met al vind ik de Mac voor mijn huidige bezigheden echt niet overtuigen. En hij is langzamer bij het openen en opslaan van de foto's (van en naar een harde schijf). Maar dat schijnt aan de bestandsopbouw op die schijf te liggen. Toch is het langzamer. O ja. En waarom zit er eigenlijk een Ctrl-toets op dat toetsenbord als je alles met de Cmd-toets moet doen? Linksonder is nou eenmaal goed bereikbaar - zet die Cmd-toets dan daar en gooi die (tot zover nutteloos gebleken) Ctrl-toets weg...! Zoals het nu zit kan ik de optie "Save as... in Photoshop" niet met één hand pakken, en dat is vervelend.

Ik ben dus nog lang niet overtuigd!

1 opmerking:

  1. heb er helemaal geen verstand van, dus ik doe geen uitlatingen, behalve dat de ë met 'alt u' moet....

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen