dinsdag 9 februari 2010

Nederlands eten

Steeds vaker verbaas ik me erover dat je in onze supermarkt (die met het blauwe logo) zo veel buitenlandse groenten ziet liggen. De afgelopen tijd heb ik eens de snijbonen in de gaten gehouden. Die komen uit Marokko, zelfs in de zomer (tussen april en september) als de Nederlandse snijboon geoogst wordt. Waarom? We hebben toch vast snijboontelers hier?!

Ik probeer er tegenwoordig op te letten dat de groente en het fruit dat ik koop uit het dichtstbijzijnde land komt - bij voorkeur Nederland (of 'Holland'), maar soms vergeet je dat even en dan zit je opeens met een koelkast vol Senegalese cherrytomaten, Israelische paprika's, Poolse champignons (en dat is echt vloeken in de kerk als je deze website hebt gemaakt...), en Egyptische snijbonen. Hmm. Dat moet anders kunnen. Kijk, dat sinaasappels uit Spanje komen, en of andere groenten op momenten dat ze niet in Nederland groeien (hoewel... als Westlander betwijfel ik of dat er nog toe doet), daar kan ik nog wel in komen. En ananassen en bananen mogen best uit Costa Rica komen (hoewel ze daar veel lekkerder smaken). Maar voor 'normale' groenten is Spanje toch wel het randje van het productiegebied, wat mij betreft.

Gelukkig heb ik afgelopen zomer een boerenwinkel ontdekt in de buurt van Harmelen, waar ze lokaal geproduceerde groenten en fruit verkopen. Toen lagen er stapels aardbeien en kersen, maar ze zijn het hele jaar open, zei die mevrouw. En waarom ben ik daar dan nog niet geweest...? Gemak heeft blijkbaar toch de overhand, maar een goed voornemen is geboren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten